Kolínské 5G bylo neveřejné, ale ukázalo zajímavé výsledky

Pokud jste loni v létě měli cestu do Kolína, tak se tamního obchoďáku u nádraží mohli vidět zajímavou věc. Stačilo se postavit na bok obchodního domu a otočit se k dráze zády. Uvidíte nižší bílou kancelářskou budovu. A když se pořádně podíváte na střechu, najdete tam první českou 5G anténu v testovacím provozu. Respektive, možná je tam i teď, podle původních plánů byl ale test časově omezený.

Ale zkuste to. Pokud tam je, tak ovšem pozor, anténa pro 5G je ta malá v levém rohu střešního ochozu, nikoliv mohutný soubor antén na věži. Anténu a další potřebný hardware zapůjčil Ericsson, provozovatelem je operátor O2. 5G běží v testovacím provozu a vydrží v Kolíně několik dnů.

Pokud by vás lákalo si 5G vyzkoušet, tak to nešlo tehdy a nebude to možné ani teď, pokud by tam testovací provoz stále běžel. A to platí i o jiných místech republiky, kde operátoři 5G testují. A to i když si někde v zahraničí seženete mobil s podporou 5G. Abyste se totiž do sítě přihlásili, museli byste mít službu aktivovanou na SIM. A to se vám asi nepoštěstí.

Ale to asi nevadí, podstatné je, že technologie 5G je k dispozici a je možné ji nasadit do ostrého provozu. Ostatně třeba ve Švýcarsku nebo Jižní Koreji už 5G sítě fungují. Pilotní provoz v Kolíně funguje na frekvenci 3,5 GHz, kterou si pro test O2 vypůjčilo od ČTÚ. Aukce tohoto spektra (a dalších frekvencí pro 5G) proběhne pravděpodobně ještě letos.

Pokud vás zajímají podrobnosti, tak zde jsou: Síť 5G O2 v Kolíně testuje společně se společností CETIN a vybavením od společnosti Ericsson. Technologii operátor spustil na pronajaté testovací frekvenci 3,5 GHz doplněné o technologie Massive MiMo 64T64R a 256QAM.

řestože kde kdo řeší u 5G přenosové rychlosti, tak to není nejpodstatnější vlastnost nové sítě. V Kolíně v testu bylo možné dosáhnout rychlostí přes 500 Mbps. Ale podobné si právě v Kolíně lze u O2 na náměstí vyzkoušet v provozu v současné LTE síti. Více v tomto článku.

Podstatnou výhodou 5G je rychlá odezva, v praxi do 10 ms. Což je výrazně méně než u současných mobilních sítí a paradoxně i méně než u pevných sítí. Důvodem je jiná struktura sítě, o tom ale podrobněji někdy jindy. Operátoři i výrobci infrastruktury vidí hlavní výhodu 5G v průmyslové či komerční sféře. Což asi běžného zákazníka operátora moc zajímat nebude. Ale ocení větší kapacitu sítě. I to je přednost 5G.

Pokud by vás zajímalo, kdy se 5G v Česku rozjede komerčně, tak počítejte, že první běžné nasazení přijde nejdříve příští rok. Spíš o něco později. Ale to už bude na trhu dost 5G telefonů a budou v prodeji i v Česku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *