5G v Česku? Už za pár dnů

Od 1. července spouští operátor O2 v Česku první komerční síť 5G. Má to samozřejmě mnohá omezení, ale je to první krok, takže si zájemci síť budou moci vyzkoušet.

Různých neveřejných testů sítí 5G probíhá či probíhalo v Česku už mnoho, ale normální zákazník si je vyzkoušet nemohl. Teď se to změní, stačí vydržet do 1. července, být zákazníkem O2, mít vhodný telefon a dorazit do části centra Prahy nebo Kolína.

Právě v Kolíně O2 síť páté generace zkoušelo už loni, ale jen pro vlastní testy. V Kolíně má operátor laboratoře a výzkumné pracoviště, takže tam testuje různé novinky, které pak nasadí ve své síti.

Od 1. července budou obě oblasti otevřené pro všechny zákazníky operátora, kteří budou mít vybavení, aby síť mohli vyzkoušet. Operátor zatím bude balíček pro 5G nabízet za korunu, ale bude k dispozici jen zákazníkům s tarifem a to buď takovým, kde je datový balíček minimálně 4 GB a nebo s neomezenými daty, která nemají omezenou rychlost.

Pokrytí se bude minimálně v Praze relativně rychle rozšiřovat. Zpočátku bude potřeba navštívit spodní část Vinohrad okolo Náměstí míru, do konce léta pak operátor slibuje 50 základnových stanic a pokrytí Vinohrad, centra a Letné. V Kolíně pak operátor dokryje celé centrum města.

Pro využití bude podstatný i hardware. Síť běží na frekvenci 3,7 GHz, kterou již operátor využívá pro LTE a vysoutěžil jí v poslední úspěšné aukci. Technologie dodává Huawei pro Prahu, v Kolíně síť běží na železe od Nokie. Operátor uvádí, že instalace využívá i další technologie, konkrétně Massive MiMo 32T32R a 256QAM.

O2 uvádí, že 5G bude bezpečně fungovat na telefonech, které dodává. A těmi jsou modely Samsungu S20 Ultra 5G, S20+ a A51 5G. Mají upravený software, takže je možné, že bez updatu telefon z volného trhu fungovat nebude. Tom use však budeme věnovat v samostatném článku. Maximální přenosové rychlosti jsou 600 Mbit/s downlink a 100 Mbit/s uplink.

O2 musíme pochválit, že ač nemusí, tak se do veřejného provozu 5G pouští, ač aukce na potřebné frekvence zatím ani nezačala, zatím se řeší připomínky k nejnovějším a asi už třetím podmínkám. Což je ovšem také téma na samostatný text.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *