Zatím rarita na trhu, jen tento mobil umí 5G na obou SIM

Na českém trhu se aktuálně začíná objevovat celá řada přístrojů, které podporují nejmodernější sítě 5G. Související technologie je dostupnější i více žádaná, ale představa, že by výrobci nabídli podporu 5G hned na dvou SIM kartách, zůstává prozatím téměř nevyslyšena. Většina dvousimkových novinek podporuje sítě páté generace jen v jednom slotu, druhý si musí vystačit s běžným 4G (LTE). Výjimkou je jediný přístroj.

Změnu přinesl už v srpnu MediaTek, který odhalil čip DImensity 800U, což je první čip podporující duální 5G. Ten se také jako první dostal i na český trh, a to v útrobách telefonu Realme 7 5G. Ten na tuzemský trh přišel teprve v listopadu a i přes svou unikátnost si dokázal zachovat rozumnou cenovku 7,5 tisíce korun, která jej řadí k těm nejlevnějším 5G mobilům na trhu.

Dimensity 800U
Výkonná jádra – 2 x Cortex-A76, 2.4GHz
Úsporná jádra – 6 x Cortex-A55, 2.0GHz
Grafické jádro – Mali-G57 MC3
Operační paměť – LPDDR4x, až 12GB
Úložiště – UFS 2.2

Duální 5G už lze navíc s příslušnými tarify využít i v Česku. Třeba pražské metro už je v určitých úsecích pokryté 5G signálem od všech tří operátorů. Než se však najde reálné uplatnění a signál 5G se v Česku rozšíří natolik, aby jej bylo skutečně možné plně využít na obou SIM kartách, na to si ještě musíme nějaký čas počkat. Zatím vypadá mapa pokrytí ČR signálem 5G poněkud tristně, pokrytí sítí páté generace ve světě pak vypadá o něco lépe.

Nicméně zpět k přístroji. Realme 7 5G nabízí vedle duálního 5G také IPS displej s Full HD rozlišením a obnovovací frekvencí 120 Hz, lze v něm nalézt moderní průstřel pro čelní fotoaparát a kryje jej tvrzené sklo Corning Gorilla Glass. Společně s již zmíněným procesorem Dimensity 800U je telefon osazen 6 GB operační paměti a 128GB úložištěm pro data. To se dá dále rozšířit i paměťovou kartou, ovšem na úkor druhé slotu pro SIM (takzvaný hybridní slot – buď SIM, nebo paměťová karta).

Za zmínku také stojí čtyři fotoaparáty na zádech (hlavní má rozlišení 48 Mpix, širokoúhlý zase nabídne 119stupňový úhel záběru) a výhodou je také přítomnost 5 000mAh baterie s podporou 30W nabíjení. Co se konektorové výbavy týče, přístroj nabízí USB-C i sluchátkový jack, bezdrátová konektivita pak zahrnuje také NFC pro mobilní platby. Telefon je k dispozici pouze v modré barvě s matnou úpravou krytu zad.

Tento článek původně vyšel na webu Realita5G.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *