První 5G smartphone byl dost podivný. Je to už rok a půl

V roce 2018 sice o 5G každý mluvil, ale telefony nikdo neměl. Ten první překvapivě ukázala Motorola, ovšem řešení to bylo sice originální, ale stejně tak kostrbaté. Připomeňme si ho.

Po roce a půl, což není moc dlouhá doba, to zní možná až vesele, ale tenkrát to bylo takové šalamounské řešení. Onen 5G přístroj totiž nebyl přímo smartphone, ale přídavný modul na modulární smartphone Motorola Z3. Což tehdy bylo zajímavé řešení, dobré minimálně pro PR značky, které se začalo výrazněji dařit až o rok později.

A máme tu další ale. Modul byl určený jen pro amerického operátora Verizon. V prodeji byl od 16. srpna a cena byla opravdu vysoká. Zákazník mohl platit 20 dolarů (asi 450 korun) měsíčně po dobu dvou let a nebo zaplatil jednorázově 480 dolarů (asi 10 000 korun) a přídavný 5G modul byl jeho. Motorola dodávala, že pokud k Verizonu zákazník přejde, ušetří mu 300 dolarů ze samotné Motoroly Z3. Ale znáte to, to je jen slabá útěcha.

Z výše uvedeného je jasné, že modul si pořídil asi málokdo: nadšenci, firmy na testování a podobně.

Uvnitř modulu byl čip Snapdragon X50 od Qualcommu a také přídavná baterie s kapacitou 2 000 mAh. Krabička umožňovala funkci hotspotu, takže rychlá data s minimální latencí bylo možné použít i pro jiná zařízení než jen u nasazené Motoroly Z3. Dnes je to rarita pro sběratele, ale proč si ji nepřipomenout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *