Telefony pro první českou 5G síť

Od 1. července poběží na dvou místech v Česku první veřejná 5G síť . Spouští jí operátor O2. Aby ji zákazník mohl vyzkoušet, musí splnit několik podmínek.

O2 pro síť 5G připravilo speciální balíček, který zatím bude stát korunu měsíčně. Ovšem využít ho budou moci jen zákazníci operátora s tarifem a to buď s datovým balíčkem alespoň 4 GB nebo s neomezenými daty bez omezení rychlosti, což jsou nejvyšší tarify.

To je jedno omezení pro vyzkoušení. Pak je tu druhé a to je potřebný hardware. Smartphony s podporou 5G se už na našem trhu prodávají, ale pokud některý z nich vlastníte, ještě to neznamená, že bude v síti fungovat. Primárně musí telefon podporovat pásmo 77 respektive 78, což je jeho podpásmo.

Většina telefonů alespoň jedno z těchto pásem podporuje, ale to stále není výhra. Přímo operátor bude mít telefony s 5G a všechny jsou od Samsungu. Zatím to jsou tři modely, respektive dva, třetí se přidá na začátku července. Ty první dva jsou dost drahé: Samsung S20 Ultra 5G stojí od 37 500 korun, model S20+ 5G vyjde u operátora zhruba na 30 000 korun. A pozor, jen u O2 je v prodeji 5G varianta přístroje, normálně tento model na českém trhu 5G nepodporuje a je o něco levnější.

Tím třetím od července bude Samsung A51 5G. To je opět novinka, ač základní varianta telefonu se dávno prodává, ale ta 5G nepodporuje. A51 5G bude stát 12 990 Kč a bude tak nejlevnější vstupenkou do první české 5G sítě. Je to mimochodem asi o 3 500 korun více, než na kolik vyjde varianta telefonu bez 5G. O2 pak slibuje zatím neznámý Samsung, který by měl stát pod 10 000 korun. Jenže ten má přijít až v srpnu a je to ještě nepředstavený model. Samsung zatím levnější telefon s 5G, než je A51 5G, nemá a to globálně.

Výčet není příliš bohatý a ani pestrý. Telefony pro 5G jsou zatím všeobecně drahé a výčet přístrojů operátora do dokazuje. Ostatně, už jsme tomuto tématu věnovali, důvodem jsou primárně drahé čipy.

A co další telefony na trhu? To může být problém. Třeba už máte třeba relativně dostupnou Motorolu Edge a nebo podobně drahé Xiaomi Poco F2 Pro. Oba telefony standardně stojí okolo 15 000 korun. Problém je totiž dost možná, to se totiž teprve ukáže po startu sítě, že telefony budou potřebovat úpravu softwaru pro tuto konkrétní síť. Operátorem nabízené Samsungy takový software mají.

Je tedy dost možné, že v sít nebude fungovat ani Samsung S20 Ultra 5G z volného trhu. To se ovšem ukáže až po prvním červenci. Samsung by však měl nabídnout update softwaru pro všechny telefony na trhu. Kdy tomu tak bude, ale zatím nezveřejnil. Je také možné, že některé mobily, papírově podporující 5G, nemusí mít tuto funkci pro český trh odemčenou. Nebylo by to nic zvláštního. Se startem první komerční sítě by ale výrobci měli připravit v rámci OTA novou verzi softwaru.

Až bude síť v provozu, pokusíme se smartphony s 5G vyzkoušet. Už jich na trhu relativně dost, i když nic levného mezi nimi zatím nenajdete. Jak jsme již uvedli, nejlevnější bude Samsung A51 5G, který bude stát 12 990 Kč. Xiaomi už nabídlo svůj Poco F2 Pro se slevou za podobnou cenu, další modely vyjdou okolo 15 000 korun a ostatní jsou ještě dražší. Ceny budou samozřejmě klesat a o novinkách vás budeme informovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *